PRAKTIČNI NASVETI

Nega stome

Redna menjava gumbka na šest mesecov, ob izpadu gumbka pregledamo količino redistirne tekočine v balončku in jo v primeru premalo tekočine dodamo. V kolikor se gumbek zamaši ga lahko, če to znamo očistimo… spustimo balonček, vzamemo gumbek in ga speremo, vrnemo v luknico in napolnimo z primerno tekočino. Zato je dobro imeti doma zalogo primerno menjavi stome. V kolikor se koža okoli stome vname lahko namažemo z različnimi kremami: ribje mazilo, bepanten,… ob hujših vnetjih pa obiščemo zdravnika, ki v večini predpiše antibiotično mazilo.

Blenderji

Cenovno ugodna in dobra opcija za miksanje posameznih obrokov je Nutri power (Gorenje), podoben Nutribulletu.

Priporoča pa se visokozmogljive blenderje (še posebej če pripravljate več obrokov naenkrat) kot so: Vitamix, Blendtec, Omniblend

Brizge

Najbolje se obnesejo 60 ml brizge firme ONCE- star sistem (REF 62.8402, dobavljive v Proloco medico, lekarnah…) oz brizge s čim tanjšo gumo na batu.

Alternativa plastiki je EcoTubie . Težja, okornejša od plastične, vendar bolj prijazna okolju in za večkratno uporabo. Ima obe možnosti konice, navaden in enfit sistem.

Shranjevanje obrokov

Plastične stekleničke s pokrovi, lončki za shranjevanje mleka, steklenice, žepki s pokrovčkom, silikonske posodice.

Žepki in silikonska posoda so še posebej praktični za na pot, saj se brizgina konica (ne Enfit sistem) prilega odprtini.

V žepkih s pokrovčki, se v trgovinah dobi tudi sadne kašice (enostavna rešitev za malico na poti, ko ni časa)

Kopanje, plavanje

Načeloma se otroci z gastrostomo lahko normalno kopajo, kot njihovi sovrstniki. Nekateri zaščitijo gastrostomo z nepremočljivim obližem Hypafix transparent (prozoren, različnih dimenzij).

NAZAJ