NDK

Veselimo se meseca oktobra, ki je mesec ozaveščanja o NDK!

Letošnja tema je “Kaj praviš?” oz “Kaj si rekel?”

Delite svoje najbolj nepozabne trenutke z NDK.

O čem govori ta tema?

Pri NDK se med učenjem, uporabo, podporo in raziskovanjem pogosto zgodijo nepričakovane stvari. Radi bi, da te zgodbe delite s svetom.

Povzeto po: https://isaac-online.org/english/aac-awareness/

Oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o nadomestni in dopolnilni komunikaciji – NDK. Cilj je seznanjanje in obveščanje javnosti o različnih načinih komunikacije med ljudmi, tudi z uporabo pripomočkov za NDK.

Vsi ljudje vsak dan komuniciramo med sabo. Za sporazumevanja, ob govoru, uporabljamo tudi kretnje, mimiko, glas. Naša komunikacija je različna in bogata. Če nekdo ne govori, to še ne pomeni, da ne razume, ne sliši, ne vidi, ne opazuje, ne sledi dogajanju. Pogosto se samo sporazumeva na drugačen način. Za komunikacijo lahko uporabijo predmete, fotografije in simbole, ki so bili razviti za ta namen. Prizadevamo si, da bi imeli vsi otroci in odrasli s težkimi motnjami v govorno jezikovni komunikaciji enakovredne možnosti in dostop do primerne logopedske obravnave, možnosti učenja njim prilagojene komunikacije in predpis primernih pripomočkov za NDK.

Pripravili smo nekaj osnovnih informacij, kam se obrniti, če otrok ne govori.

Predvsem otroci, pa tudi odrasli, ki ne morejo govoriti, potrebujejo strokovno pomoč usposobljenega logopeda, ki jim pomaga pri osvajanju komunikacijskih veščin. Logoped lahko na podlagi ocene komunikacijskih sposobnosti obravnavane osebe izbere primerne tehnike in prilagojene pripomočke ter jih prilagodi zmožnostim njegovega okolja.

Najprej se obrnete na pediatra oziroma osebnega zdravnika, ki vam izda napotnico za logopeda. Logopedi delujejo v zdravstvenih domovih običajno v okviru Razvojne ambulante ali Centra za zgodnjo obravnavo otrok.

V kolikor v najbližjem ZD logopeda nimate, ali pa ni usposobljen za delo z otroki, ki ne govorijo, se lahko obrnete na Center za sluh in govor Maribor (https://www.csgm.si/), Bolnišnico za otroke Šentvid pri Stični (https://www.bos-sentvid.si/) ali URI Soča (https://www.uri-soca.si/sl/Narocanje_na_pregled/).

Če je otrok vključen v vrtec/šolo, ima morda tudi tam možnost logopedskih obravnav.

V vsakem primeru pa pripomoček za NDK predpišejo samo na URI Soča.

Morate pa biti potrpežljivi in vztrajni, saj logopedov primanjkuje in so čakalne dobe dolge. Za uvajanje NDK nikoli ni prezgodaj ali prepozno, bolje pa je čim prej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja