Mednarodni teden ozaveščanja o gastrostomi 6.- 10.2. 2023

Nekateri otroci, ki potrebujejo zahtevno zdravstveno oskrbo, in ne morejo požirati hrane zaradi različnih vzrokov, prebavila pa jim normalno delujejo, potrebujejo cevko za hranjenje. Gastrostoma je kirurško narejena odprtina v želodec in vanjo uvedena cevka. Hranjenje po gastrostomi ponuja možnost zagotavljanja ustreznega vnosa hranil pri bolnikih, ki se ne morejo sami prehranjevati.

LOVRO

Lovro je gastrostomo dobil v 6. mesecu starosti. Ko so staršem povedali, da bo Lovro potreboval poseg in vstavitev gastrostome, je bil to zanje kar velik šok. Vendar so na koncu spoznali, da bo Lovro le tako dobil zadostno količino hrane, pijače in vsa zdravila. Od kar ima gastrostomo, se spopadajo z izzivi, vzponi in padci. Hkrati pa so hvaležni, da Lovro nujno potrebno hrano, pijačo in zdravila lahko prejme na tak način.

MATIC

Matic se nikoli ni hranil skozi usta; ob rojstvu zaradi stridorja in nato zaradi nevroloških motenj. Nekaj let je imel nazogastrično sondo (cevko, ki je speljana skozi nosek v želodček). Ker se je izkazalo, da Matic zaradi vseh svojih težav ne bo nikoli jedel skozi usta, so se odločili za gastrostomo. Z manjšim posegom so mu vstavili gumbek. Matic je polno prehranjen in brez težav dobi vsa nujno potrebna zdravila in zadosti tekočine. Jé tisto, kar jedo drugi družinski člani.

VID

Vid ob rojstvu ni vzpostavil sesalnega refleksa, nikoli se ni dojil ali pil po flaški. Od vsega začetka je imel za hranjenje vstavljeno nazogastrično sondico (NGS) – cevko skozi nos do želodčka.

Ko je bil prvič na strnjeni obravnavi na Uri Soča, je logopedinja omenila gastrostomo – PEG. Po premisleku, pogovoru in tudi pregledu pri zdravniku so se odločili za vstavitev PEG-a. Tako je Vid dobil stomico pri 11 mesecih. To je zelo olajšalo hranjenje ter dodajanje tekočine in zdravil.

Vid dobiva vso hrano miksano po stomi direktno v želodček. Jé zmiksano, enako kot ostali družinski člani – juha, meso, krompir, riž, solata, testenine, sadje … Pa tudi priboljške. Tako se na njegovem jedilniku znajdejo tudi rogljiček, smokiji in torta. Ker kljub vsemu ni dovolj pridobival na teži, ima od jeseni še visokokalorične napitke NutriniDrink.

TIA

Tia zaradi prirojene nevrološke bolezni že od rojstva ne more požirati. Zato so ji že kmalu po rojstvu z operativnim posegom vstavili gastrostomo. Najprej je imeka PEG, sedaj pa ima gumbek. Gastrostoma je ne ovira pri vsakdanjih življenjskih aktivnostih, ji pa omogoča rast, razvoj in preko nje dobi vsa zdravila, hrano in pijačo. Njeni obroki so praktično samo zmiksani običajni obroki (z dodatkom zadostne količine tekočine).

FILIP Z GUMBKOM

Z namenom ozaveščanja smo v februarju izdali knjigico FILIP Z GUMBKOM. Zgodba govori o fantku Filipu, ki ne more jesti preko ust, ampak se hrani na drugačen način, preko gastrostome- gumbka. Knjigica je v prvi vrsti namenjena vsem otrokom, ki imajo vstavljeno gastrostomo. Želimo si, da bodo ti otroci lahko občutili, da niso sami in da je nekje še nekdo, ki ima vstavljen ta poseben čarobni »gumbek«.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja