Glasbeno-terapevtska delavnica s prvinskimi glasbili

V sredini januarja nam je končno uspelo izvesti glasbeno- terapevtsko delavnico s prvinskimi glasbili, ki sta jo vodila defektologinja Irena Gabrovšek in glasbenik Urban Brenčič.

Urban Brenčič se že 10 let ukvarja s prvinskim zvokom, glasom, različnimi dihalnimi tehnikami in meditacijo. Na zvočnih kopelih, dihalnih vajah in meditacijah, ki jih izvaja, uporablja različne inštrumente, ki izvirajo iz celega sveta, navdih pa največkrat išče v naravi, kjer je ogromno zvokov, ki jih lahko prenese na inštrumente in glas. Glasbila, ki jih uporablja so: glas, gong, didgeridoo, kristalne in tibetanske posode, kalimba, piščal, šamanski boben, ropotulje, oceanski boben, zvončki, zvočne vilice, kitara, hang drum.

Irena Gabrovšek je defektologinja, ki že 20 let dela z otroki z dodatnimi potrebami, zadnji dve leti predvsem kot izvajalka šolanja na domu. Všeč so ji izzivi, razgibano delo in z veseljem uvaja nove (manj klasične) pristope na področju pomoči otrokom z dodatnimi potrebami.

Na delavnici smo spoznali različne inštrumente iz vsega sveta (gong, didgeridu, šamanski boben, ropotulje, pojoče posode, hang drum…). Vsi ti inštrumenti so namenjeni sprostitvi, umiritvi, koncentraciji, povezavi s seboj … Ob poslušanju teh glasbil se je naš dih in misli avtomatično umiril, telo se sprostilo in marsikatera napetost izzvenela. Po predstavitvi so otroci inštrumente lahko preizkusili. Temu pa je sledila še kratka zvočna kopel, kjer smo se ulegli na blazine in samo poslušali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja