OKROGLA MIZA Z NASLOVOM KOMU JE NAMENJENA NDK

V sredo 21. 9. 2022 smo se v hotelu Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana na okrogli mizi, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, družili uporabniki, starši, strokovnjaki, ki se ukvarjajo z uporabniki NDK in predstavniki ZZZS in URI Soča.

Po uvodnih pozdravih predsednika društva Mavrica izzivov Igorja Lekšana in generalnega direktorja URI Soča, dr. Zvoneta Čadeža, smo v prvem delu slišali nekaj osebnih zgodb in izkušenj uporabnikov ter predstavitev predvsem logopedov, ki v različnih ustanovah delajo z uporabniki NDK.

Začetke NDK v Sloveniji je predstavila Mihaela Nena Vovk. Delo na področju NDK v zavodu Cirius Kamnik je predstavila Tinkara Komel, v zavodu Cirius Vipava Silvestra Janežič, vrtcu Mavrica Brežice Marija Terihaj ter v VDC Vipava Jerneja Vodopivec. Osebne zgodbe in izkušnje z NDK pa so predstavili dr. Sara Ahlin Doljak, Manuela Varga in Alenka Lekšan. 

V drugem delu srečanja pa se je odvila konstruktivna razprava, z mnenji staršev, uporabnikov in stroke, na kateri so sodelovali tudi: predstavnika URI Soča – logopedinja Maja Ogrin in generalni direktor dr. Zvone Čadež, predstavnica ZZZS Alenka Franko Hren, ter predstavnica skupnosti VDC Slovenije Darja Fišer.

Vsi udeleženci smo se strinjali, da je to področje, na katerem bo potrebno še veliko izboljšav. Najbolj pereč problem na vseh nivojih je pomanjkanje logopedov (jih je 1 x manj kot potrebno). Med predlogi za izboljšanje položaja uporabnikov, je poleg izobraževanj za starše uporabnikov in uporabnike, tudi potreba po spremembi izobraževalnega sistema za logopede in možnost dodatne pomoči logopedom v obliki pomočnikov in predvsem  tehnične pomoči (programiranje sistemov NDK na komunikatorjih). Uporabniki so izpostavili tudi problem pri e-bralcu in sami vzdržljivosti baterij komunikatorjev (možnost power bank in več baterij).

Zaključke, predloge in vprašanja bomo naslovili na pristojna ministrstva.

foto: Samir Elezović
foto: Samir Elezović
foto: Samir Elezović
foto: Samir Elezović
foto: Samir Elezović

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja