6. oktober, miljon razlogov da se ob Svetovnem dnevu cerebralne paralize sliši vaš glas

Danes 6. oktobra obeležujemo Svetovni dan cerebralne paralize. S cerebralno paralizo živi več kot 17 milijonov ljudi po vsem svetu, zato obstaja miljon razlogov, da se ob Svetovnem dnevu cerebralne paralize sliši vaš glas.

Možganska ali cerebralna paraliza pomeni skupino neprogresivnih motenj gibanja in telesne drže in je posledica raznih možganskih okvar, nastalih pred rojstvom, med njim ali po njem, za katere so značilne omrtvelosti oziroma pareze (od monopareze do tetraplegije), lahko tudi duševna manjrazvitost in epileptični napadi.

Možganska paraliza ni bolezen. Izraz označuje široko skupino nepopravljivih okvar možganov, ki navadno nastanejo kot posledica delovanja škodljivih dejavnikov med nosečnostjo, med porodom ali v času do 3 leta starosti otroka. Okvara nastane še preden se možgani funkcionalno usposobijo in dokončno razvijejo. Navadno je prizadeto področje eno tistih, ki je namenjeno nadzoru delovanja mišic in izvajanju določenih gibov telesa. Zato so za možgansko paralizo v osnovi značilne motnje v gibanju in drži telesa, osnovnim simptomom in znakom pa se lahko pridružujejo tudi motnje govora, senzibilitete, učne težave ali zaostajanje v duševnem razvoju. Prizadeti del možganov ne deluje pravilno ali pa se ni dokončno razvil. Čeprav se okvara ne spreminja, je klinična slika otroka z možgansko paralizo dinamična. Kako se bo cerebralna paraliza izrazila, je določeno z obsegom okvare in predelom okvarjenih možganov, v določeni meri pa na to vplivata tudi habilitacija in razvoj otroka. V odvisnosti od vseh naštetih dejavnikov se lahko motnja izrazi kot komaj opazna nepravilnost ali pa se stopnjuje do hude invalidnosti. (Vir: Wikipedija)

Ob svetovnem dnevu cerebralne paralize, ki ga zaznamujemo 6. oktobra, varuh človekovih pravic Peter Svetina ocenjuje, da položaj oseb s cerebralno paralizo v Sloveniji ni zadovoljiv. Več na povezavi.

Zapis mamice dekleta, ki ima cerebralno paralizo: MOJI SARI S CEREBRALNO PARALIZO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja