NADOMESTNA IN DOPOLNILNA KOMUNIKACIJA (NDK)

Nadomestna in dopolnilna komunikacija je vsa komunikacija, ki ni govor (neverbalna komunikacija): geste, mimika, uporaba sličic, simbolov, komunikatorjev… Tistim otrokom in odraslim, ki ne morejo govoriti, NDK omogoča sporazumevanje. Za odziv pa potrebujejo veliko več časa, saj traja, da izberejo simbol ali natipkajo sporočilo na komunikator. Zato si mora sogovornik za pogovor vzeti dovolj časa. NDK  nadomešča govor, omogoča  izražanje in hkrati možnosti učenja. Žal imamo v Sloveniji to področje zelo slabo urejeno, saj  nimamo dovolj kadra. Nastradajo pa otroci in družine teh otrok, kasneje mladostnikov, odraslih. Vsi ljudje potrebujemo neko obliko komunikacije/sporazumevanja . Svoboda govora je ena izmed osnovnih človekovih pravic. In potrebno je tudi osebam, ki ne morejo govoriti, urediti nek način komunikacije. Če ne govorijo, to ne pomeni, da ne razumejo, ne slišijo, ne vidijo, ne opazujejo, ne sledijo dogajanju, ampak le da komunicirajo na malo drugačen način.

Zdaj je jesen, okoli nas polno pisanih jesenskih barv. Si predstavljate, da tega z govorom ne zmorete opisat, povedat? Ker obstajajo načini in tehnologija, ki otrokom, odraslim, ki fizično niso zmožni govoriti, omogoča komunikacijo, zakaj jim tega ne bi ponudili, dali na razpolago?

Oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o nadomestni in dopolnilni komunikaciji- NDK. Tema leta 2019 je bila KOMUNIKACIJA BREZ MEJA. NDK mora biti na voljo celoten dan in ne samo med logopedsko obravnavo! Komunikacija je človekova pravica in se dogaja VES ČAS!

Tema letošnjega mednarodnega meseca ozaveščanja o NDK, oktober 2020, je PREMOŠČANJE TIŠINE S SOLIDARNOSTJO.

ISAAC

ISAAC (International Society for Augmentative and Alternative Communication) je mednarodno društvo za nadomestno in dopolnilno komunikacijo in deluje na področju izboljšanja življenja otrok in odraslih, ki uporabljajo NDK. ISAAC-ova vizija je, da bi NDK prepoznali, cenili in uporabljali po vsem svetu. ISAAC-ovo poslanstvo je spodbujanje najboljše možne komunikacije za ljudi s kompleksnimi komunikacijskimi potrebami.
Članstvo v ISAAC je odprto za vse, ki jih zanima podpora ljudem s kompleksnimi komunikacijskimi potrebami. Potrebujemo nove člane iz Slovenije, da ustanovimo skupino v okviru ISAAC – kar nam bo koristilo pri ustanovitvi centra za nadomestno komunikacijo.

Članki uporabnikov NDK:

TIA

SAMIR

NINO

PIKA

EMA

Več o tej temi si lahko preberete:

Skupina na fb

Časoris

Dnevnik

Rehabilitacija